vrijdag 14 maart 2014

Picot Bloem

Ik ben geloof ik weer aardig uit mijn dip, wat betreft bloggen. Ik heb ineens zoveel inspiratie en leuke dingen die ik hier wil delen. Zo ook het patroontje van onderstaand bloemetje. Een klein cadeautje aan al mijn volgers, als dank voor het meelezen en de leuke reacties!

Afgelopen week haakte ik op een avond een flink aantal bloemetjes. In twee kleuren blauw, met een beetje crème erbij om de boel wat op te frissen. De bloemetjes zijn samen uiteindelijk een bloemenslinger geworden, voor een swapmaatje op Facebook.


Dit bloemetje kwam ik tegen op Pinterest, waar je oneindig veel leuke dingen tegen komt en waar ik regelmatig eens even rond speur. Waar ik vervolgens van het ene leuke naar het andere leuke klik, voor je het weet klik je zomaar een eind weg en is er zomaar weer een uur voorbij. Herkenbaar? 


Het patroontje van dit bloemetje is in het Engels, maar omdat ik het een beetje lastig lezen vond (het stond nogal dicht op elkaar), heb ik het vertaald. Eerst als onsamenhangende krabbel, waar alleen ik wat uit op kon maken. Daarna besloot ik het netjes uit te typen en te delen op mijn blog. 


Het is een fijn bloemetje om te haken. Binnen no-time had ik er een heel aantal klaar. Je kunt eindeloos variëren met kleuren. Het effect van twee kleuren vind ik ook zo leuk, dan zie je in het hartje van de bloem van die leuke streepjes. Hieronder vindt je de beschrijving van het bloemetje. 


Patroon Picot Bloem 

Benodigdheden:
o   Twee kleuren katoen (A & B)
o   Haaknaald 3 mm
o   Stopnaald

Gebruikte steken:
o   losse
o   halve vaste
o   vaste
o   half stokje
o   stokje
o   dubbel stokje
o   picot = 3 lossen, halve vaste in de eerste losse

Beschrijving: 
Begin met kleur A: Haak 4 lossen en sluit met een halve vaste tot een ring.

1. Haak 1 losse, haak 1 vaste in de ring, * haak 3 lossen, haak 1 vaste in de ring *, herhaal drie keer van * tot *, haak 3 lossen, sluit met een halve vaste op de eerste vaste. Je hebt nu 5 keer een lossenboog van 3 lossen.

2. Bloemblaadjes: Haak met dezelfde kleur *(vaste, losse, 3 stokjes, losse, vaste) in elke lossenboog van de vorige toer, sluit met een halve vaste op de eerste vaste. Hecht af.

3. Haak verder met kleur B, vouw één van de bloemblaadjes, zodat je achter de bloemblaadjes achter de bloemblaadjes van de vorige toer kunt werken. Steek je haaknaald in de lossenboog van toer 1 en door de ring waar je mee begonnen bent, haal de lus op en haak 1 losse en 1 vaste in dezelfde ruimte, * haak 4 lossen, haak 1 vaste in de ring en door de lossenboog van het volgende bloemblaadje *, herhaal drie keer van * tot *, haak 4 lossen, sluit met een halve vaste op de eerste vaste. Je hebt nu 5 keer een lossenboog van 4 lossen.

4. Bloemblaadjes met picot: Haak met dezelfde kleur *(vaste, half stokje, stokje, 2 dubbele stokjes, picot, 2 dubbele stokjes, stokje, half stokje, vaste) in elke lossenboog van de vorige toer, sluit met een halve vaste op de eerste vaste. Hecht af en werk de draadjes weg. 

Veel haakplezier! 


P.S. Het Engelse patroon kun je vinden op dit blog: klik 
P.P.S. Mocht er iets niet duidelijk zijn of je ontdekt een fout in het patroon, laat het mij dan weten! 16 opmerkingen:

 1. Wat zijn ze leuk! En ja, er is zo weer een uur voorbij als je leuk aan het rond klikken bent....op pinterest maar ook wel op andere leuke sites....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh wat een geinige lieve bloemetjes! Die ga ik zeker een keertje proberen, bedankt voor het patroon. En ja heel herkenbaar, dat doorklikken op leuke sites/blogs/pinterest... Gaat regelmatig een avond voorbij zonder te haken op die manier! Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een leuke bloempjes!
  (Je bent alleen het picootje vergeten in de laatste ronde).

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtige bloemetjes! Bedankt voor t patroon!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. geweldig!!! ik ga ze zeker maken, bedankt.

  groetjes petra.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een schattige bloemetjes! Dank je wel voor het delen!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ja dat pinterest, 1001 ideetjes heb ik gepind en ik ga het allemaal maken!!! De bloemetjes zijn leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat zien ze er super de super uit, prachtig gedaan. Groetjes, Amarins

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een prachtige bloemetjes! Bedankt voor het vertalen!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een mooie bloemetjes zijn dit! Deze ken ik nog niet. Dit is vast een hele mooie slinger geworden,
  de nieuwe eigenaar boft maar (en de kleuren zijn ook gewoon top.. ;)

  Bedankt voor het patroontje!

  Ik wens je een hele fijne nieuwe week toe.
  Groetjes,

  Miriam
  't Bezige Bijtje

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dank voor het patroon, ik heb vandaag een kaart met jouw bloemetjes versierd :-)
  Groetjes weer

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Heb ze op een brillenhoes gemaakt erg leuk geworden ben blij met het patroon groetjes Ans Haaksite

  BeantwoordenVerwijderen